ABD'de bir mahkemenin Google'ın iki çevrimiçi reklam teknolojisi pazarına yasa dışı olarak hakim olduğuna karar vermesinin ardından ABD Adalet Bakanlığı Google çatı şirketi Alphabet'e, AdX reklam pazarını ve reklam sunucusu DFP’yi elden çıkarmasını önerdi.
Yayıncıların satılmamış reklam alanlarını gerçek zamanlı olarak satın almak üzere reklam verenlerin kullanımına sunabildiği bir pazar olan AdX ya da Ad Exchange, reklam borsaları ile birlikte yayıncıların ve diğer çevrimiçi içerik sağlayıcılarının para kazanmalarını sağlıyor.
Davaya bakan yargıç, Google'ın çevrimiçi reklam araçlarındaki hakimiyetine yönelik şirketin ve ABD hükümetinin olası çözüm önerilerini dinlemiş ve davayı eylül ayına ertelemişti.
ABD hükümeti avukatı Julia Tarver Wood, mahkemede Yasaları çiğnemenin yollarını bulan bir sanıkla karşı karşıyayız ifadelerini kullanırken Google’ın davranışlarını değiştireceğine dair verdiği güvencenin reddedilmesini istedi.
Wood, Tekrarlayan bir tekelciyi olduğu gibi bırakmak sorunu çözmez diye konuştu.
Gözden Kaçmasın AB'den Google'a 2,4 milyar euroluk darbe Haberi Görüntüle Adalet Bakanlığı ise reklam pazarlarını elden çıkarma da dahil olmak üzere önerilen çözümlerin Google’ın tekellerini sona erdirmek ve reklam borsası ve yayıncı reklam sunucusu pazarlarında rekabeti yeniden tesis etmek için gerekli olduğunu söyledi.
Google'ın bu pazardan 200 milyar dolarlık bir gelir sağladığı öğrenirdi.
Google’ın Düzenleyici İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Lee-Anne Mulholland Adalet Bakanlığı’nın reklam teknolojisi araçlarımızı elden çıkarmaya zorlamaya yönelik ek teklifleri Mahkeme’nin bulgularının çok ötesine geçmekte, hukuken hiçbir dayanağı bulunmamakta ve yayıncılara ve reklam verenlere zarar verecektir iddiasında bulundu.
AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN TARİHİ CEZA
Daha önce ABD hükümeti Google’ın dünya lideri konumundaki arama motoru işine ilişkin ayrı bir davada da Chrome tarayıcısının elden çıkarılmasını da talep etmişti.
Avrupa Birliği de Google'ın kullanıcıları kendi alışveriş uygulamasına yönlendirdiğini tespit ederek rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile şirkete 2.4 milyar euroluk tarihi bir ceza kesmişti.
Geçtiğimiz yıl Google, AdX’i satma teklifiyle AB antitröst soruşturmasını sona erdirmek için önemli bir adım attı ancak Avrupalı yayıncılar teklifi yetersiz bularak reddetti.
Bunun yanında AB'nin AdSense reklam platformuna karşı açtığı dava Google'un 1,49 milyar euroluk cezaya karşı ilk itirazı henüz karara bağlanmadı.İngiliz rekabet düzenleyicileri de Google'ı reklam teknolojisindeki hakimiyetini kötüye kullanmakla suçlamıştı.
TÜRKİYE'DEKİ DİJİTAL REKLAM GELİRLERİNİN YÜZDE 40'INI KONTROL EDİYOR
Google, Türkiye’de dijital reklam gelirlerinin yüzde 60’ından fazlasını kontrol ediyor. Türkiye’nin dijital reklam gelirinin 2023 yılında 3 milyar dolar. 2024 yılında ise 4 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Bu dünyada birinci olduğumuz fındık, kuru incir ve kuru üzüm ihracat rakamlarının toplamından daha büyük bir bütçeye denk geliyor.
FİLİSTİN'DE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ
Google, dijital mecralardaki tekel konumunu sadece kâr amaçlı değil insan hakları ihlalleri yapmak için de kullanıyor. İsrail hükümeti ile ordusuyla işbirliği yapan Google, Nimbus projesiyle İsrail hükümetine yapay zekâ ve bulut altyapısı sağlıyor.
Bunun yanında şirket İsrail Savunma Bakanlığı ile bağlantılı olan ve casus yazılım ‘Pegasus’u geliştiren NSO Group’a yazılım sağlıyor. Google’ın arama motorunda kullanılan fotoğraf bulma uygulamasının, İsrail ordusu tarafından fişleme ve hedef bulma amacıyla kullanılıyor. Google’ın YouTube ve arama algoritmaları Filistin yanlısı içerikleri bastırıp görünürlüğünü azaltıyor.